1750'den Fazla TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ! Uygulamasını Yaptığımız İşlerde Projelendirme ÜCRETSİZDİR!

Köy Yerleşik Alanlarında Uygulanacak Yapılaşma Esasları

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır.

İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz.

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı geçemez. Köy ve mezarların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50)m den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.

Yapının kadastral (tapu üzerinde görünen) yoldan en az 5 m yan komşudan ise en az 3 m çekmek suretiyle yapı yapması mümkündür.

• Karayolu kenarına yapılacak tesis ve ticari yapılar karayoluna 25 m’den fazla yaklaşamaz.

• Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uymayan parsellerde, uygun hele getirilmedikçe yeni yapı ve ilave yapı yapılmasına izin verilmez.

• Bina cephe ve istikametlerinin, köy ve mezraların mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tespitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir.

• Parsel dışına taşan çıkma yapılamaz. Çıkmalar, bitişik veya blok nizamında komşu sınırına (2.00) m den fazla yaklaşamaz. Saçaklar, (0.20)m. yi geçmeyecek çıkıntılar, bina içine dahil edilmemek şartı ile çıkma sayılmaz.

• Köy yerleşik alanları içerisinde parseli bulunan ve köy nüfusuna kayıtlı olmayan veya köy nüfusuna kayıtlı olup da köyde sürekli ikamet etmeyenlerce inşa edilecek yapıların yapılaşma esasları köy yerleşik alan sınırları dışındaki yapılaşma esasları ile aynıdır.

• Köy Yerleşik Alanları Dışında Uygulanacak Yapılaşma Esasları Köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabidir.

• Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni İdaremiz tarafından düzenlenir.

• İnşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m’yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfi ye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.

• Karayolu kenarına yapılacak tesis ve ticari yapılar karayoluna 25 m’den fazla yaklaşamaz Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den, parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40 ı ve yapı yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir.

• Ayrıca bu tesisler hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların taşra teşkilatlarının (Tarım Müdürlüğü) uygun görüşünün alınması ve başka bir amaçla kullanılmayacağı hususunda tesis sahiplerince ilgili idareye noterlikçe tasdikli yazılı taahhütte bulunulması gerekmektedir.

Köylerde İnşaat Yapacak Kişilerden İstenen Belgeler

• Dilekçe
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Onaylı Kadastral Harita Fotokopisi
• Yeni tarihli tapu kayıt örneği
• Mimari Proje (Legant doldurulacak)
• Statik Proje (Merdiven ve balkon donatı detaylı olacak )
• Elektrik Proje
• Tesisat Proje
• Muhtardan Yapı izin belgesi ve Köy karar defteri fotokopisi (Köy yerleşik alanı içerisinde kalan parsel sahiplerinden)
• Jeoloji, Jeofi zik ve İnşaat Mühendislerince imzalı zemin etüd raporu (Köy yerleşik alanı dışında kalan parsel sahiplerinden)
• Odadan her proje için sicil durum belgesi
• Arazi hisseli ise hissedarlardan noter onaylı muvaffakatname
• Fenni Mesuliyet belgesi
• İkametgâh Belgesi (Sorgulaması İdaremiz tarafından yapılmakta)

Kaynak: Ordu İl Özel İdaresi Dergisi

Benzer Yazılar

Neden Doğal Taş ve Ahşap Villaları Tercih Etmelisiniz?

Neden Doğal Taş ve Ahşap Villaları Tercih Etm...

DOĞAL TAŞ EV VİLLA ETKİLEYİCİDİR Doğal taş; özellikleri, cinsine, çeşidine ve onu oluşturan minerallerin bağlanma şekline göre değişiklik gösteren doğal bir üründür. Doğal taş bu özellikleri ile tüm inşaat malzemelerinden farklıdır. Hem doğal taşlarla, hem de diğer pek çok malzeme ile kombine edilebilen benzersiz bir malzemedir. Doğal taş tek tip endüstriyel bir ürün değildir ve […]

Doğal Taş Villalar Daha Çok Tercih Edilmeye Başladı!

Doğal Taş Villalar Daha Çok Tercih Edilmeye B...

SON yıllarda tamamen doğal taşlarla inşa edilen binalar daha çok tercih edilmeye başladı. Söz konusu evlerin daha sağlıklı olduğu yönünde genel bir kabul var. İnşa edilirken maliyeti yüksek olsa da, uzun vadede bakım gerektirmediği için daha ekonomik olduğu düşünülüyor. Betonarme ev gibi boya ya da ahşap ev gibi vernik ve koruyucu bir malzeme gerektirmeyen taş […]

Dere Yatağına Eve 50 Bin Lira Ceza

Dere Yatağına Eve 50 Bin Lira Ceza

TBMM Başkanlığı’na sunulan Orman Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıya göre, dere yataklarının üzerine yapı yapan veya izinsiz kapatan, yeraltı sularına izinsiz besleyen gerçek kişilere 15 bin lira, tüzel kişilere 50 bin lira idari paza cezası uygulanacak. Bu fiillerin tekrarı halinde ceza 5 kat arttırılacak. Orman Kanunu ile kıyılara ibadethane, düzenlemeyle özel orman alanlarına da inşaat yapılmasının […]